Protetika

Thumbnail

Stomatološka protetika je nauka i umetnost ponovnog uspostavljanja fiziološkog oblika zuba koji je narušen gubitkom zubnog tkiva. Uzroci gubitka mogu biti različiti od karijesa, oboljenja zubnog zivca, traume, paradontopatije...

U nasoj ordinaciji se svakom pacijentu pristupa individualno, na osnovu situacije u ustima i snimka postavlja se dijagnoza i pravi plan terapije. Svi protetski radovi na prvom mestu moraju da zadovoljavaju funkcionalnost i komfor pacijenta ali zahvaljujući najsavremenijim materijalima postize se fenomenalan estetski učinak.

Postupak od pocetka protetske sanacije do samog kraja traje od 4-6 radnih dana ali u nasoj ordinaciji veliku paznju posvecujemo izradi PRIVREMENIH krunica tako da nema remecenja nikakvih normalnih dnevnih aktivnosti nasih pacijenata.

FIKSNA PROTETIKA

Metal-keramičke krunice i mostovi:

Metalno keramičke krunice su pravo rešenje onda kada je zub nemoguće dovesti u funkcionalno stanje raznim plombama. Osnovu metal-keramičke krunice čini metalna kapica, na koju se postavlja sloj od keramike. Uglavnom se postavljaju na bočne zube i smatraju se za jak i robustan tip krune.I pored toga postize se izuzetan esteteski ucinak.

Bezmetalne krunice i mostovi (cirkonijum):

Bezmetalne krunice su idealno rešenje za frontalne (prednje) zube ukoliko su destruisani karijesom, traumom ili ako pacijenti jednostavno nisu zadovoljni svojim izgledom, bojom i položajem zuba. Za razliku od metal-keramičke krunice ovde ne postoji metal kao podloga što doprinosi fenomenalnom estetskom učinku. Prednosti bezmetalne keramike su: izuzetna estetika koju odlikuje apsolutna prirodnost nadoknade u smislu boje, svetlosne propustljivosti i oblika, kompjuterska preciznost izrade, olakšano čišćenje zuba i okolnog tkiva, smanjena iritacija desni izbegavanje upotrebe metala i eliminacija rizika od sledstvenog pojavljivanja metalnog ruba navlake uzrokovanim povlačenjem desni, gracilnost nadoknade i veći komfor za pacijenta... Odsustvo "sivog ruba" iznad krune i mogućnost postizanja utiska "živosti'' krune samo su neke od prednosti koje pruža bezmetalna keramika.

MOBILNA PROTETIKA:

Ukoliko se nedostatak zuba ne može rešiti fiksnim radom kao na primer: nedostatak većeg broja zuba, paradontopatični zub... pristupa se izradi proteza. Svaka proteza mora da zadovoljava odredjene zahteve: stabilnost, funkcionalnost, otpornost i naravno estetiku. U kombinaciji sa mini  i klasicnim implantatima stabilnost proteza se vise ne dovodi u pitanje.U našoj ordinaciji radimo sve vrste proteza: Totalne I parcijalne akrilatne proteze, Wironit proteze, Valplast proteze,Vertex( Termosens) proteze, Kombinovani radovi.